Kriisipuuroanalyysi

Euro Hockey Tour turnaustauon ansiosta on ajankohtaista analysoida Jääkiekko-Liigan kriisiksi puuroutunutta tilannetta. Liigan ylivoimaisesti paras Hämeenlinnalaisjoukkue on kaikkien asiantuntijoiden hämmästykseksi vasta kahdentenatoista ja tasoissa yllättävän hyvin kautensa aloittaneen Helsinkiläisen idrottsföreningenkamrat-lauman kanssa.

PipoTilanne on altis erilaisille salaliittoteorioille. Porinatoimituksemme nimettömänä pysyttelevä ja tunnistamattomaksi naamioitunut mutta puolueettomuuttaan vakuuttava kriisipuuroanalyytikko-toimittaja päätti selvittää totuuden. Hän etsi käsiinsä kaksi asiantuntijan oloista henkilöä, yhden punapaitaisen ja yhden oranssipuseroisen.

Otos saattaa olla perinteisen tilastotieteen nimeen vannovien mielestä  aavistuksen vajaa tai vinoutunut, mutta kriisipuuroanalyysimetodi on kehitetty ja piakkoin myös patentoitu toimimaan aina ja aukottomasti. Sen vahvuus on yksinkertainen maanläheisyys eli ns. “common sense”: mitä pienempi otos sitä varmempi tulos. Tai ainakin yksimielisempi.

Paidat

Haastattelunauhoitusten purku kesti noin kaksi viikkoa ja ne on esitetty tässä kokonaisuudessaan mitään poistamatta tai lisäämättä. Ne menivät näin:

Toimittaja: ”Hei sinä punapaitainen, kun katsotaan sarjataulukkoa ja matkaa kärkisijoille tai edes play-offs peleihin niin heikoltahan tuo näyttää. Mikä on mennyt vikaan ja mitä pitäisi tehdä?

Punapaita: ”iiäfkoo!

Toimittaja: ”Niin…aivan…mutta jos katsoo sarjataulukkoa ja joukkueen ulkomaalaishankintapolitiikkaa ja viime aikojen pelisuorituksia niin…

Punapaita: ”IIÄFKOO!!

Toimittaja: ”Pidätkö riisipuurosta kanelilla vai ilman?

Punapaita: ”II-ÄF-KOO!!!

Kriisipuuroanalyysin punapaita-aineiston perusteella johtopäätös on aika selkeä eli uskoa on oltava ja sitä tuntuu riittävän. Entä mitä voidaan päätellä analyysin oranssista osasta?

Toimittaja: ”Hei sinä oranssipuseroinen, sarjatilanne vaikuttaa suhteellisen lohduttomalta ja kärkikarkeloihin on jo nyt kaulaa parikymmentä pistettä. Onko jotain tehtävissä?

Oranssipaita: ”kerho!

Toimittaja: ”Aivan…ehdottomasti, mutta kun tiedämme että Marko Tuulola on vielä keskenkuntoinen ja joukkueen valmentajahankintapolitiikka on tainnut epäonnistua niin…

Oranssipaita: ”KERHO!!

Toimittaja: ”Pidätkö riisipuurosta kanelilla vai ilman?

Oranssipaita: ”KER-HO!!!

Tämän tutkimushaaran kriisipuuroanalyysitulos on selkeä ja väriltään odotetun oranssi.

SarjataulukkoEdellä mainittu aineisto kokonaisuudessaan lähetettiin vielä jatkoanalysoitavaksi puolueettomalle maaperälle Aalto Yliopistoon Espooseen.

Siellä se koeponnistettiin juuri perustetussa Urheilukriisi- ja -säätötieteen Huikkaskiihdytin-laboratoriossa.

Koko tutkimusdata tungettiin kiihdyttimeen ja lopputuloksena oli laskukaava, joka tämän hetkisen sarjatilanteen perusteella laskee näiden kahden joukkueen keskinäisen paremmuuden kevään 2014 finaalisarjassa 99% todennäköisyydellä.

Laskukaava menee näin: (Ottelumäärä x Voitot x Tasapelit x Häviöt x Pistemäärä) / Joukkueen Lyhenteen Kirjainmäärä = Keskinäinen Paremmuusvertailuluku (KPVL)

HIFK: (19 x 7 x 3 x 12 x 22) / 4 = KPVL 26334

HPK:  (20 x 8 x 2 x 12 x 22) / 3 = KPVL 28160

Tulos on kiistaton: HPK voittaa kultaa ja HIFK saattaa tulla kakkoseksi kanelilla tai ilman.

HYVÄÄ ISÄNPÄIVÄÄ!

HPK HIFK

This entry was posted in Urheilu - Sport. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *