Mikael Agricola ja Jarkko Ruutu

Tänään 9. huhtikuuta vietetään suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan päivää. M.Agricola syntyi noin vuonna 1510 Pernajassa ja eteni lopulta Turun piispaksi. Hän kehitteli suomen kirjakielen, sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat. M.Agricolan tärkein saavutus oli Uuden Testamentin kääntäminen suomen kielelle. Käännös julkaistiin vuonna 1548 jolloin suomen kielellä ei vielä ollut kielellistä asua. Vuonna 1543 M.Agricola julkaisi  toisen keskeinen teoksensa eli ensimmäisen suomenkielisen kirjan: Abckirja eli aapiskirjanen.

M.Agricola ja ABCkirja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abckiria oli aapinen, jossa opetettiin suomen kielen kirjaimiston lisäksi kristinuskon keskeisimmät tekstit ja opinkohdat, kuten kymmenen käskyä, uskontunnustus, Isä meidän -rukous sekä Ave Maria -tervehdys. Aleksis Kivi pukkasi opuksen Jukolan veljesten iloksi ja veljeksistä Juhani oli erityisen ahkera A-P-C kirjan opiskelija.

Tänään 9. huhtikuuta piti viettää myös jääkiekkoilija Jarkko Ruudun kesälomanaloituspäivää. J.Ruutu syntyi noin vuonna 1975 Vantaalla ja eteni lopulta ammattilaisjääkiekkoilijaksi. Hän kehitteli omaperäisen agressiivisen pelityylin ja on urallaan edustanut Suomea useissa arvokisoissa. J.Ruudun tärkein saavutus on pääsy Pohjois-Amerilkan ammattilaisliigaan NHL:ään jossa hän tappeli vuosina 1999-2011 yli 650:ssa runkosarjaottelussa. Vuonna 2010 J.Ruutu valittiin pelaajien äänestyksellä NHL:n toiseksi likaisimmaksi pelaajaksi. Vuonna 2011 J.Ruutu solmi Helsingin Jokereiden kanssa kolmen vuoden sopimuksen.

J.Ruutu ja Sääntökirja

Helsingin Jokerit on helsinkiläinen jääkiekkojoukkue, joka pelaa Suomen ylimmällä sarjatasolla SM-liigassa. Historiansa aikana seura on voittanut yhteensä kuusi Suomen mestaruutta. Jokerit omistaa Harry Harkimo jonka helmilausahduksia on “Jompikumpi meistä on tyhmä, sinä tai minä, kun mä en oikein tajuu mistään mitään.”

Illan Jokerit-JYP päättyi 2-1. J.Ruutu ei päässytkään kesälomalle koska ei saanut yhtään jäähyä koska joku oli lukenut hänelle sääntökirjan joka on kirjoitettu suomen kirjakielellä. Ei olisi onnistunut ilman M.Agricolaa.

Hyvää Agricolan päivän iltaa ja yötä.

This entry was posted in Kirjat - Books, Urheilu - Sport. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *