Pilkkianorakki

Terveisiä pilkiltä! Tosin jää oli tänään aika ritisevää ja välillä sitä ei varsinaisesti edes ollut joten joudun turvautumaan 41 vuotta vanhaan tosikalajuttuun.

Suunnilleen tasan 41 vuotta sitten heräsimme varhain lauantai-aamuna Heinolan maalaiskunnan Tyysän kylällä ja pakkauduimme isän Mosseen suuntana Sulkavankosken alapuolinen Konnivesi. Kolme villapaitaa ja uusi pilkkianorakki lämmittivät miestä ja mieltä vaikka pakkasta oli parisenkymmentä astetta. Tarpoessamme kohti järvenselkää viheltävä tuulenpuhuri nipisteli nenää ja kohmetti hampaat.

Pilkkianorakkimuotia vuodelta 1971

Tosipilkkimiehiä tämä ei haitannut 41 vuotta sitten. Tarkemmin ajatellen se taitaisi nyt haitata ja samassa säässä tuo reissu voisi jäädä tekemättä. Pikkutarkasti ajatellen ei olisi kalajuttua kerrottavaksi.

Mutta takaisin asiaan. Tuolloin 41 vuotta sitten ensimmäinen pilkkireikä kairattiin halkaisijaltaan noin 10-15 cm suuruiseksi. Sen jälkeen pilkittiin tästä reiästä 20-30 pikkukalaa (ks.kuva). Tämän jälkeen siirryttiin 300-400 metriä kauemmas kohti järvenselkää lähemmäs kohti isompia kaloja. Sinne kairattiin halkaisijaltaan vähintään 30 cm suuruinen avanto josta edellisestä avannosta saatuja pikkukaloja syöttinä käyttäen nosteltiin riittävä määrä 1.5-2.5 kiloisia arvokaloja. Oheinen kuva on napattu ensimmäiseltä pieneltä reiältä. Valitettavasti toiselta isommalta reiältä nostettuja vonkaleita ei saatu kuvatuksi koska Kodak-kinofilmikamerasta loppui filmi.

Tosipilkkimiehiä tämä ei haitannut 41 vuotta sitten. Tarkemmin ajatellen se taitaisi nyt haitata. Pikkutarkasti ajatellen tilannehan olisi katastrofi sillä jos Nokia-kamerakännykästä loppuisi akku, kaikki kuvatodisteet jäisivät saamatta. Ei olisi mitään mitä raportoida multimediaviestein saatikka informoida muulle maailmalle Twitterissä, Facebookissa ja blogissa. Kukaan ei näkisi uutta hienoa pilkkianorakkia eikä uskoisi että mitään kaloja kukaan koskaan on saanutkaan.

Aika ikävä tilanne se olisi. Onneksi jäät olivat tänään heikkoja!

 

This entry was posted in Arki - Everyday, Luonto - Nature. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *