Tabloidi tuli – olitko valmis?

Olemme jo hyvän tovin eläneet Mayojen maailmanlopun jälkeistä aikaa. Tähän mennessä selkeästi selkein merkki vanhan maailman lopusta on Helsingin Sanomien kutistuminen.

TabOhjeYhden viikon kokemuksen, hämmennyksen ja vertaistukipalautteen perusteella on selvää että tässä uudessa tabloidimaailmassa selviämiseksi tarvitaan lisäohjeita ellei peräti uusia EU-direktiivejä. Direktiivikomitean järjestäytymistä ja 6-10 vuoden kuluttua odotettavissa olevaa tabloidkäyttö- ja käyttäytymisdirektiiviä odotellessa emme saa jäädä tuleen makaamaan. Täällä kylmässä pohjolassa on pärjättävä nyt ja tänään ja huomenna.

TabOpasAlkuviikosta uudestisyntyneen postimerkkihesarin virallisissa käyttöohjeissa yritettiin lukijoita opastaa kovin akateemisesti.

Lukuoppaassa hehkutetaan että alkuviikon lehti on 3-osainen, torstaitabloidissa on torstaiosa, ja perjantaisin on 5 osaa.

Lauantaina ilmestyy yllätysosa ”Lauantai” ja sunnuntaina tabloidi on paksu. Lopuksi oppaassa on 421 naamaa eli lehden tekijät.

Ohjeissa ei lainkaan oteta kantaa siihen että lukijalla saattaa olla kissa tai miten uuden kokoista lehteä luetaan erilaisissa haastavissa ympäristöolosuhteissa jotka vuosikymmenten aikana on tarkasti standardoitu vanhan lehden mukaan. Toivottavasti tämä ei ole merkki asiakkaan aliarvioimisesta ja siitä että kehitystä ohjaakin painokone-, tietojärjestelmä-, työkalu- tai ohjelmistotoimittaja. Toisaalta niinhän se menee kaikkialla muuallakin mutta se ei kuulu tähän.

Peli ei ole kuitenkaan menetetty. Periksi ei anneta! Yleisön pyynnöstä olen koonnut tähän uuden ajan tabloidiarjen tärkeimmät selviytymisvinkit. Eivät asiat aina ole läheskään niin monimutkaisia kuin luulisi. Näitä yksinkertaisia vinkkejä noudattamalla pärjäät ja pysyt vaivatta ajan tasalla Venezuelan presidentin toipumisesta sairaudestaan, avoimista työpaikoista, HPK:n runkosarjasijoituksesta ja Fingerporista.

Tabloid ja kissa.
Mikko ja HesariKissaperheessä tabloidhesarin lukemiseen kannattaa valmistautua erityisesti henkisesti. Vanhan Hesarin aikaan mirri pystyi asettumaan aamiaispöydälle levitetyn Hesarin päälle kokonaisvaltaisesti ja vaihtamaan asentoaan kuitenkaan täysin estämättä lehden lukua tai ainakaan TV-ohjelmien ja sarjakuvien silmäilyä. Tabloidversio on niin pieni että kissa on syytä syöttää uneen tai potkaista pihalle ennen lehden lukemisen harkitsemista.

Tabloid ja aamiainen. Vanha Hesari vei aamiaispöydän pinta-alasta keskimäärin 65-80 prosenttia. Tämän ansiosta pöytään mahtui nykyistä selvästi vähemmän evästä kuten juustoa, leikkeleitä, jogurttia, mysliä ja makkaraa. Kansalaiset saivat arvokasta arkiliikuntaa hakiessaan lisämurkinaa jääkaapista. Tabloidversio on niin pieni että pöytä pursuaa kaloreita ja kansanterveys uhkaa rapautua ellei jotain kompensaatiota keksitä. Ottaen huomioon kuinka paljon enemmän ruokaa ja kaloreita pöytään nyt mahtuu, on syytä toivoa että ainakin Hesarin kestotilaajat saavat tilaajalahjaksi sukset joilla voivat kohentaa tabloidin turmelemaa kuntoaan.

Tabloid ja vuode. Hesarin lukeminen aamuisin vuoteessa on katoavaa kansanperinnettä mutta tätäkin vielä tiettävästi harrastetaan. Vanhan Hesarin kanssa siinä oli tiettyä haastetta ja jännitystä. Siinä vaiheessa kun A-osa oli luettu niin B-osa oli valunut sängyn alle ja C-osa jalkopäähän. D-osa löytyi yleensä vasta illalla lakanoiden välistä. Lisäksi jos vuoteessa oli lukijoita enemmän kuin yksi, oli aina mahdollisuus että Viivin ja Wagnerin seikkailut virittivät keskustelun parisuhteen perusasioista. Tabloidversio on niin pieni että sen pystyy lukemaan toisen huomaamatta ja elämästä voi kadota jännitys.

Tabloid ja WC-kylpyhuone. Terävien niittien kanssa on syytä olla varovainen sillä lehtiyhtiö sen paremmin kuin vakuutusyhtiötkään eivät vahinkoja korvaa. Lisäksi tabloidversio on niin pieni että se voi epähuomiossa pudota pesukoneeseen ja kirjopesussa jälki ei ole kaunista.

Antoisia ja turvallisia lukuhetkiä! Kiitos ja anteeksi.

Postimerkkihesari

This entry was posted in Arki - Everyday. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tabloidi tuli – olitko valmis?

  1. Leena says:

    Me ollaan just niin keski-ikäistyviä muutosvastarinta-agentteja 🙂 Itse inhoan eniten kolmen päivän kokemuksella liian pientä ja “kevyttä” fonttia. Ennen sen pystyi lukemaan juuri siellä sängyssä huonolla valaistuksella, mutta nyt joudun siirtymään pöydän ääreen pöytälampun alle. En myöskään ole ostanut vielä tätä palaistusuudistusta koska kiireessa en tiedä yhtään mistä palasta löytyy sarjakuvat. Ja Nyt-liite oli ihan kun metroasemien ilmais Vartti. Ennen oli kaikki niin paljon paremmin ja vali vali vali muutenkin 😉

  2. Porisija says:

    En halua valittaa ja minulla on kaikki oikein hyvin ja voin aivan vaikeuksitta sietää kaikkea muuta paitsi muutosta, totuutta ja vastoinkäymisiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *