Läheltä piti – tilanne

Orava kiipesi 25 metrisen kuusen runkoa pitkin kohti puun latvaa. Sen kynnet rapisivat runkoa vasten ja päästyään latvaan se pysähtyi hetkeksi. Alkukesän hellepäivä sai sen melkein hikoilemaan turkissaan mutta onneksi latvassa kävi vilvoittava tuulenvire joka helpotti oloa.

Oravan vatsassa kurni nälkä. Viimeksi eilen läheisen ostoskeskuksen R-kioskin roskakorin alta oli löytynyt puolikas kaurakeksi mutta sen jälkeen ei ollut löytynyt mitään. Kuusen latvasta oli hyvä tähystää eri ilmansuuntiin ja tarkkailla näkyisikö jossain vihjeitä makupaloista.

Yhtäkkiä oravan silmiin osui jotain mikä killui kuusen oksan juuressa viitisen metriä alempana. Käpy. Männävuotinen ilmeisen herkullinen käpy joka oli jäänyt jumiin oksanhaaraan. Orava sujahti kävyn luo, tarttui siihen mutta se ei liikahtanutkaan. Käpy oli puristuksessa oksanhaarassa ja lisäksi liimautunut pihkaan. Orava päräytti muutaman kirosanan, tarttui käpyyn uudelleen ja voimansa äärimmilleen ponnistaen se sai kuin saikin kävyn irtoamaan sillä seurauksella että se putosi alempiin oksiin holtittomasti kimpoillen maahan.

OravaOrava sadatteli ja noitui vuolaasti koska pelkäsi että naapuritaloyhtiön kiusanhenkikurre ehtii noukkimaan sen ennen kuin itse ehtii maahan. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan orava löysi muhkean saaliinsa maasta, nappasi sen hampaisiinsa ja lähti raahamaan sitä kohti viereistä puistoa, vakituista murkinointipaikkaansa.

Samanaikaisesti hikoileva ja läähättävä pyöräilijä lähestyi 400 metrin päässä loivaa ylämäkeä nousten. Pyöräilijä tiesi että mäen laelta alkaisi loiva pitkä alamäki jonka aikana voi vähän hengähtää, mäen laella voi vaikka ottaa vesihuikan juomapullosta. Vielä 50 metriä, pullo telineestä, huikka nieluun, ja sitten mäkeä alas laskettelemaan.

Edempänä parinsadan metrin päässä näkyi nuori nainen työntämässä lastenvaunuja pikkupojan pyöräillessä apupyörineen vaunun rinnalla. Nainen tuntui viittoilevan tohkeissaan jotakin kadun toisella puolella näkyvää mutta pyöräilijä ei nähnyt siellä mitään.

Orava oli päässyt käpyineen kuusenjuurelta jalkakäytävälle mutta käpy oli melkein yhtä iso kuin oravakin, joten se suussa oli vaikea juosta. Välillä se piti laskea maahan, vetää henkeä, kiroilla oravaäänellä ja sitten taas jatkaa matkaa. Se tiesi että nyt pitäisi ylittää katu.

Orava casePyöräilijä ruiskutti vilvoittavan vesikulauksen kurkkuunsa ja alkoi asetella juomapulloa telineeseen pyörän rungossa. Edessä sadan metrin päässä äiti latenvaunuineen ja pyöräilevä pikkupoika olivat pysähtyneet ja tuntuivat tohkeissaan hihkuvan ja tuijottavan kadun toiselle puolelle mutta pyöräilijällä soi korvissaan Heikki Harman “Pop eilen-toissapäivänä” josta juuri alkoi soida Ohio Express:in Yammy Yammy Yammy.

Orava lähti käpy suussaan ryntäämään kadun yli ja lähestyi kadun toisella puolella kulkevaa jalkakäytävä-pyörätietä. Nainen ja pikkupoika olivat jähmettyneet paikoilleen ja katsoivat kummissaan kuinka orava jättimäinen käpy suussaan hoiperteli kadun yli ja astui pyörätielle.

Samanaikisesti mäkeä alas kiihtyvää vauhtia lasketteleva pyöräilijä oli saanut juomapullon paikoilleen telineeseen. Hän  nosti päätään ja yhtäkkiä pyöräilijän ja oravan katseet kohtasivat. Orava katsoi pyöräiljää suoraan silmiin käpy suussaan, ja pyöräilijä yritti päättää seuraavan kahden sekunnin aikana väistääkö oravaa, lastenvaunuja vai pyöräilevää pikkupoikaa, vai kurvaako samanaikaisesti mutkan takaa ilmestyneen bussin alle.

KäpyOrava oli kuitenkin ratkaisussaan nopeampi. Se pudotti kävyn suustaan, astui puoli metriä sivuun, jolloin pyöräilijä jyräsi kävyn ylitse niin että kuivuneet kävynsuomut singahtelivat. Nainen lastenvaunujensa ja pyöräilevän poikansa kanssa kiljaisi mutta sitten huokaisi helpotuksesta. Bussi jatkoi matkaansa pyöräilijään nähden vastakkaiseen suuntaan.

Orava singahti takaisin käpynsä luo, teki eturaajallaan liikkeen kuin olisi näyttänyt  pyöräilijän perään keskivarvastaan, nappasi murskaantuneen kävyn suuhunsa ja katosi läheisen puiston pusikkoon.

==========================================================

Tämä on autenttinen ote oravaonnettomuustutkintalautakunnan läheltä piti – onnettomuustilanneraportista.

This entry was posted in Arki - Everyday, Luonto - Nature, Musiikki - Music, Urheilu - Sport. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *