Tauko

Tauko on nyt ohi.

Heräsin ja huomasin, että viimeksi tammikuussa olen keksinyt jotain porisemista. Toisaalta siitä lähtien meno on ollut vuoroin matalaa lentoa ja syväsukellusta. Tänään tuli lopultakin tarve laskeutua maan pinnalle ja vetää happea. Otin vaaka-asennon, suljin silmäni ja aloin mielessäni pikakelata ja palauttaa mieleen tammikuun jälkeisiä tapahtumia. Kaikki olikin lumihiutalekristallinkirkkaana mielessä.

malliHelmikuussa kävin Polvijärven Urheilijoiden III-divisioonan jääkiekko-ottelussa syömässä grillimakkaran. Motörhead-Lemmy-vainaa sai muistolaatan Maunulan Neste-kantahuoltamoni seinään. Hämeen oranssisin Kerho kärsi tilastotappion Pelicans-laumalle Rinkelinmäellä. Kävin ammattiinsoveltuvuustestissä ja analyysin tulos kertoi minun olevan synnynnäinen valokuvamalli. Barack Obama pyysi Kimmo Timosen kylään Washingtoniin ja kehui tuota savolaista koko kylälle kaikkien kuullen niin että Kimmo punastui. Helsingin Päivälehden museon karikatyyrinäyttelyssä haaveilin yhtä osuvista oivalluksista, ja Tapiolan Heikintorin pienoisrautatienäyttelyssä haaveilin pienoishöyryveturista. Tätä ja melkein kaikkia muitakin haaveita kannusti sanomalehdessä ollut uutinen, jonka mukaan aikuisuus häämöttää 72-vuotiaana. Hiihtokausi alkoi ja päättyi saman tien, koska Paloheinän majalta loppuivat munkit, ja luntakin oli vain nimeksi.

Maaliskuussa Kettusen Leipomon päiväkahvipiirin ajankohtaiskatsauksessa päiviteltiin liukasta tiilikattoa ja kiiteltiin terveyskeskuksen tomeria kipsihoitajia. Hiihtoloman vinyyli-LP-katsauksessa muistelin juuri edesmennyttä George Martinia, sitä viidettä Beatlea. Koska valokuvamallin töitä ei kuulunut, olin uudestaan ammattiinsoveltuvuustestissä ja tällä kertaa tulos kertoi minun olevan synnynnäinen hammaslääkäri. Aloin markkinoida 6 euron juurihoitoa, mutta ensimmäinen asiakas on antanut odottaa itseään toistaiseksi. Takavuosien sadasosaluuseri Juha Mieto ilmoitti syöneensä 30 tuokkosellista mämmiä, sekä totesi että ”Ei oo ollu ilimavaivoja.”

texmexHuhtikuussa ihmiset jonottivat perinteiseen tapaan tarjousämpäreitä ja tarjousjauhelihaa, mutta lisäksi 115 000 ihmistä jonotti, teki ennakkovarauksen ja maksoi varausmaksun Tesla Model 3 -merkkisestä sähköautosta. The Beatles esiintyi elävänä Jiri Nikkisen Beatles Tribute Bandin olomuodossa Hakaniemessä. Työpaikkaruokalan kokki täräytti tiskiin uuden perinneherkun Tex-Mex uunimakkaran. Cristiano Ronaldo täräytti Volkswagenin työpaikkapotkupallojoukkueen maaliin kolme rysää.

Soitin Seattlen EMP-museon sähkökitarapajassa Paranoid-riffin samalla kun kollegat tutustuivat Hello Kitty-näyttelyyn. Kävin Redmondissa eräässä kohtalaisen suuressa amerikkalaisessa high-tech yrityksessä kysymässä milloin he ajattelivat korjata erään älypuhelimen käyttöjärjestelmän, mutta eivät osanneet sanoa. Ehdotin työkaluksi kirvestä. Kirves oli kovassa huudossa Suomessakin, sillä Tappara voitti mestaruuden.

Toukokuussa vaimo näki Käpylän K-Masurkassa Ismo Alangon ja kuiskasi 85 desibelin voimalla: ”Katso, Eppu Normaali!”. Sitten hän osti kaksi pakettia Jari Sillanpää-kahvia. Kävin ulkona itkemässä ennen kuin menin kassalle maksamaan. Viikin koemaatilan laidunkauden avauksessa 12 000 Helsinkiläistä tuli katsomaan lehmää. Kaatuneiden muistopäivänä Tasavallan Sauli laski seppeleen Marskin haudalle. Rentukat rehottivat Haltialan metsälammikoissa. Uutisissa uutisoitiin että Helsingin puistojen ympärille rakennetut 30-40 cm korkuiset aidat eivät estäneet lintuja pääsemästä kakkimaan puistonurmelle. Eksyin metsässä polulta, mutta seurasin linnunlaulua ja eksyin lisää. Lopulta löysin itseni Tove Janssonin puistosta 169 Japanilaisen selfie-kepin varjosta. Eräs kohtalaisen suuri amerikkalainen high-tech yritys päätti korjata erään älypuhelimen käyttöjärjestelmän kirveellä. Patrik Laineelta lähti takatukka, ja minulta loputkin otsatukasta.

Kesäkuussa alkoi närästää ja vaimo neuvoi hakemaan siihen apteekista Rentokil-merkkistä lääkettä, tai sitten kuulin väärin. John Fogertyn Onnenpoika-kirjassa John kertoi mikä häntä närästi 1970-luvun alusta alkaen. Haltialan metsässä avattiin kaikille aloitteleville ihmiskasveille sopiva mini-arboretum. Niko Kapanen palasi kotiin Hämeen oranssisimpaan Kerhoon. Näin unta että Suomen uudeksi valtiovarainministeriksi valittiin Dmitri Orpo tai Petteri Medvedev tai joku Petteri kuitenkin. Länsimetro ilmoitti myöhästyvänsä koska heillä oli teknisiä yhteensovituttamisongelmia. Gabor Kiraly teki lökäpöksyverkkareissaan unelmapelastuksia Unkarin potkupallomaajoukkueen maalissa EM-kisoissa. Islantilaiset jättivät saarensa autioksi ja lähtivät Ranskaan pelaamaan potkupalloa. Iso-Britannia äänesti Brexitin puolesta ja käynnisti suunnittelun käynnistääkseen neuvottelut saaren vaihdosta Islannin kanssa. Scotty Moore palasi Elviksen bändiin tuonpuoleiseen.

pokeHeinäkuussa oli lomaa eli kiireistä ja tapahtui paljon kaikenlaista. Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa Kari Peitsamo lauloi kuinka vedestä nousee kasvi. Sitä ennen ystävien navetan ylisille rakentamalla Lepaan Sähly-Areenalla hävisimme kotijoukkueelle niukasti 12-1. Ahveniston olympia-areenan nykyaikaisen viisiottelun kilpailumaisemissa muistelin kuinka voitin Ahveniston järven ympärijuoksukilpailun vuonna 1980. Työpaikalla pistäytyessä totesin että toimiston seinän lisäaikapainikkeesta oli katkaistu virta. Niinpä lähdin Pink Panther kainalossa jatkamaan kesälomaa. Hurautin Louhisaaren kartanolinnaan katsomaan Marsalkka Mannerheimin leikkimökkiä. Takapenkin jengin mielestä hurautin ylinopeutta, mutta siitä ei ole mitään todisteita. Naantalissa törmäsimme n.6500:aan Pikku-Myyhyn. Biffy Clyron lokakuun konserttiliput tulivat myyntiin, ja suuren suosion vuoksi eräs syntymäpäiväkonsertti on siirretty Porvoon Hinthaarasta Helsingin jäähalliin. Lähdin tuulettumaan Ruotsiin ja rannikon tuntumassa näin melko varmasti ainakin kolme sukellusvenettä. Strängnäsin Tuomiokirkossa kuningas Karl IX oli lukkiutunut mököttämään haarniskaansa. Uppsalassa Carl Linneaus:n puutarhassa perehdyin harvinaisiin rikkakasveihin. Samaan aikaa Pokemon-epidemia levittäytyi yli maapallon. Ainoastaan erään kohtalaisen suuren amerikkalaisen high-tech yrityksen älypuhelimen käyttäjät olivat epidemialta suojassa. Drottningholmin linnassa oli niin keskinkertaiset korvapuustit, että katsoin välttämättömäksi palata Suomeen. Pihlajakosken Vonkamiehessä oli vuoden parhaat 50-v juhlat vaikka joukossa ei ollut ketään jolla olisi ollut 50-v merkkipäivä. Hotelli Anttolanhovin suihkukaapissa olivat menneet sähkö- ja vesijohtoasennukset ristiin. Sulkavalla oli lounaaksi voissa paistettua dinosaurusta. Lopulta pääsin Polvijärvelle pitämään taukoa raskaan laiskottelun lomassa kunnan 140-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Paikallislehden yleisönosastokirjoituksessa kysyttiin ”Voisitteko arvoisat toimittajat valistaa meitä mummoja: mikä se Pokemon on?” Kävin Kolilla saalistamassa muikkuja ja lihapullia. Kuopiossa tein mielikuvaharjoitushyppyjä isosta mäestä Puijon näkötornista käsin.

joutsenetElokuussa kiireet jatkuivat, mutta jonkin asteinen alakulovire täytti henkisen ilmapiirin. Kävin Nordea-pankin stressitestissä, mutta en läpäissyt. Helsingin Ruttopuisto oli muuttunut tutun turvallisesta huumeruisku- ja lasinsiruidyllistä vaaralliseksi Pokemon-metsästys- ja törmäystantereeksi. Helsingin Sanomissa kerrottiin että maksalaatikon tuoteselosteen lukeminenkin pieksee kiinnostavuudessa niin TV2:n kuin olympialaisetkin. Donald Trump antoi vaalilupauksen: jos hänet valitaan seuraavaksi Yhdysvaltain presidentiksi niin hän lupaa ottaa ydinaseet käyttöön, koska ne ovat olleet liian pitkään käyttämättöminä ja suorastaan tyhjän panttina. Yhtä järisyttävä uutinen oli kun joku suomalainen kertoi keränneensä kaikki maailman Pokemonit. Tässä vaiheessa ainoa pelastautumiskeino oli ajaa Varkauteen kahville ja edelleen Polvijärven Huhmariin savumuikuille. Hyttysiä vastaan löysin oivan suojautumiskeinon: erään kohtalaisen suuren amerikkalaisen high-tech yrityksen lippalakin. Outokummussa järjestettiin nilkkoihinastikahlauksen olympiakatsastukset ja Polvijärven jäätelökioskin edessä jonotettiin rommirusinajäätelöä. Kettusen Leipomossa juhlistettiin 90-vuotista taivalta. Samaan aikaan Pekka Kuusisto nauratti yleisöä Royal Albert Hall:issa Lontoossa tavalla johon ei olisi pystynyt edes Jope Ruonansuu eikä Ismo Leikola. Rion olympialaisten 10 000 m:n kisassa Iso-Britannian Mo Farah teki Virenit eli kaatui ja voitti. Savonlinnassa takapenkin jengi kinasteli näkyykö ikkunasta Olavinlinna vai Hämeen linna. Mikkelin Tertin kartanossa nautittiin jälkiruokakahvit tai -teet, en muista kummat. Pirkkolan urheilupuistossa meinasi tulla hiki. Seurasaaren joutsenet esittivät H.C. Andersenin jännistysnäytelmän Ruma ankanpoikanen. Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa oli puolikypsiä tomaatteja. Maunulassa lenkkipolun varressa mainostettiin ilmaisia myrkyttämättömiä omenia. Töölön kirjastossa rokattiin klasaripopin eli Sostakovitsin Dmitrin ja Beethovenin Ludwigin live-jousikvartettojen tahdissa. Elokuun päätteeksi luovutin pois erään kohtalaisen suuren amerikkalaisen high-tech yrityksen avaimet, mutta pidin lippalakin.

Syyskuussa eräs kaukaisten opiskeluaikojen läheinen frendi järjesti urheilupitoiset synttäribileet. Harmitti kun en päässyt mukaan ratkaisemaan futismatsia ja heittämään viittätoista kolmen pisteen koria. Eräänä päivänä eksyin Itäkeskukseen ja ajauduin mielenosoitukseen, vaikka olen monikulttuurisen Suomen kannattaja. Eräänä toisena päivänä istuin Sonera stadionilla katsomassa kun HJK otti nokkaan FC Lahdelta. Ruska ja sen värit tekivät tuloaan syyskuiseen betonilähiöön. Eräänä kolmantena päivänä istuin Hartwall Areenalla katsomassa kun Jokerit otti nokkaan Omskilaiselta kiekkojengiltä. Eräänä kahdentenakymmenentenä päivänä istuin keittiön pöydän ääressä ja herkistyin onnittelutulvasta. Kävin etsimässä Viikin opiskelijaravintolasta lantturaastetta, mutta turhaan.

hbergLokakuussa eräänä päivänä huomasin istuvani Helsingin jäähallissa katsomassa kun HIFK otti nokkaan Tapparalta. Opin leadership-koulutuksessa, että ensin pitää olla vihreä, sitten sininen ja vasta lopuksi punainen mikäli on tarpeen. Se jäi hieman epäselväksi mitä sieniä syömällä tämä onnistuu. Nobel-komitea myönsi yhden uuden Nobel-palkinnon suomalaiselle taloustieteilijälle, ja tasapainon vuoksi siirsi Martti Ahtisaaren rauhanpalkintoineen Venäjän sarakkeeseen. Pari päivää myöhemmin komitea palautti rauhan ja Martti Ahtisaaren rauhanpalkintoineen takaisin Suomen sarakkeeseen. Olin lähettää Nobel-komitealle kysymyksen mikä Excel-versio heillä on käytössä. Eilen huomasin istuvani Helsingin jäähallissa muistamassa juuri edesmennyttä Matti ”Hakki” Hagmania silmät sumeina, eikä se johtunut siitä että HIFK otti nokkaan Saipalta.

Luulen että on taas aika pitää tauko.

This entry was posted in Arki - Everyday. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *