Väinämöinen ja Mikki Hiiri

Kalevalan päivä on suomalaisen kulttuurin päivä, jota vietetään Suomen kansalliseepoksen Kalevalan kunniaksi.

Kouluajoilta on hämärän himmeä muistikuva että Kalevalan sankareista Väinämöinen oli se laulajasankari, joka kuumeisesti etsi vaimoa koko storyn ajan mutta kehnoin tuloksin. Joukahainen oli lappalaisnuorukainen jolla meni sukset ristiin Väinämöisen kanssa koska hävisi tälle vanhan musiikin laulukilpailussa. Aino taas oli Joukahaisen sisko joka oli panoksena tuossa surullisessa viisukisassa, mutta tuloksena oli tyttö poloisen hukuttautuminen mieluummin kuin Väiskin emännäksi ryhtyminen. Kaiken sekoilun taustalla taisi olla Ilmarisen Seppo joka perusti Sampo-pankin, hukkasi sen, varasti sen takaisin ja ilmeisesti jossain hämärissä loppuvaiheissa testamenttasi sen Nalle Wahlroosille.

Voi olla että pitäisi lukea tuo tarina uudelleen…

Koska kuulun 60-luvun Mikki Hiiri-sukupolveen, päätin kuitenkin Kalevalan sijaan lukaista Aku Ankan numeron 37 vuodelta 1964. Jostain syystä tuo lehti oli aamulla ilmestynyt olohuoneen pöydälle. Kun kysyin mysteerin syytä, vastaus kuului että ”siivosin vähän noita laatikoita”. Kun pyysin ihan ystävällisesti voisiko siivota lisää jos vaikka löytyisi lisää aarteita, ei kuulunut vastausta…

Aku Ankka n:o 37 / 1964

Jotta Kalevalan päivä liputuksineen kaikkineen on täydellinen, ajattelin tähän lopuksi raportoida tuon vuoden -64 lehden keskeiset tapahtumat. Roope-Setä on juuri saanut uuden rahasäiliönsä valmiiksi eikä Karhukopla sitkeistä yrityksistä huolimatta saa sitä ryövätyksi. Isolla Pahalla Sudella menee kaikki päin honkia ja sen tuloksena hänelle suureksi häpeäkseen myönnetään kaupungin parhaan asukkaan kunniamitali. Mikki Hiiri ottaa Mustan Pekan kiinni vaikka Hessu sössii urakalla. Tiku ja Taku kiusaavat Akua joka yrittää ryhtyä taidemaalariksi. Sanomattakin on selvää mitä siitä seuraa.

Tässä vaiheessa Kalevalanpäivän iltaa päätin että lähden huomenna Tukholmaan moikkaamaan Hannu Hanhea.

This entry was posted in Arki - Everyday, Kirjat - Books. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *